ROOMAN SYNTY

Rooma on perustettu 21.4.753. Romuluksen ja Remuksen isä oli sotapäällikkö Mars. Äiti oli Alba Longan kuninkaan Numitorin tytär Rhea Silvia. Vestan Neitsyiden papittarien piti olla neitsyitä, mutta miehet käyttivät heitä hyväkseen ja Rhea Silvia papittarena ollessaan tuli raskaaksi. Hän sai kaksospojat, jotka heitettiin korissa heti synnyttyään Tiberjokeen. Rhea Silvia tuomittiin kuolemaan menetettyään neitsyytensä.

Eräs paimenessa ollut Faustulus niminen lammaspaimen löysi rannalle ajelehtineen poikien korin ajaessaan susia takaa. Hän otti vaimonsa Acca Laurentian kanssa pojat kasvattilapsikseen ja kasvatti heidät Lupercal nimisessä luolassa, jossa asuivat. Rooma tuli sille paikalle, mistä paimenen kerrotaan löytäneen heidät.

Remus joutui myöhemmin vallasta syöstyn Numitorin paimenten vangiksi. Remus sai selville taustansa ja Remus ja Romulus auttoivat Numitorin takaisin Alba Longan kuninkaaksi. Palkinnoksi Numitor antoi Remukselle ja Romulukselle Palatium-kukkulan, ja tälle maalle veljekset perustivat Rooman kaupungin.

Veljekset rakensivat kaupunginmuurin ja sen sisälle savimajoja. Romulus julistautui kaupungin hallitsijaksi ja nimesi sen itsensä mukaan. Remus suuttui ja pilkatakseen veljeään hyppäsi kaupunginmuurin yli. Romulus suuttui moisesta ja tappoi veljensä kiukuspäissään. Väitetään, että veljekset olisivat riidelleet kaupungin nimestä tulisiko siitä Rooma vai Remora.

Romulus oli Rooman ensimmäinen kuningas. Hän uudisti kalenteria. Kuukausien pituudet vakiinnutettiin 29 tai 31 päiväksi. Roomalaisten ajanlasku alkoi Rooman kaupungin perustamispäivämäärästä. Sen mukaan Julius Caesar syntyi v. 653 ja gregoriaanisen kalenterin mukaan ajankohta oli 100 eaa.


<=== Takaisin ===>

Copyright © 2008-2012, Sirpa Montonen