CHRESTUKSEN VERILIINAT

Keisari Tiberiuksen, Tituksen ja monien muiden roomalaisten ihmeelliset parantumiset vaivoistaan liittyvät naiseen nimeltä Veronica. Rooman keisari sairastui vakavasti ja yksi hänen naispalvelijansa Velosianus lähetettiin etsimään henkilöä, joka pystyisi auttamaan keisaria ja lopulta tämä löysi juutalaissiirtolaisten asuttamalta Rooman kukkulalta Veronican. Hänellä oli hallussaan liina, johon oli painautunut Jesus Chrestuksen kasvojen kuva. Kun liina tuotiin keisarin luokse, niin hänen sanottiin parantuneen vaivoistaan. Toisekseen Isis temppelin ylipapittarena hän osasi tehdä parantavia yrttejä ja parantaa tauteja ja vaivoja ilman mitään ihmeitä tekevää liinaakaan.

Veronican hikiliina on italiaksi Volto Santo tai latinaksi Sudarium (suda = hiki). Väittämän mukaan Jesuksen kasvoja ei ole tehty ihmiskäsin liinaan. Kuva tuli Jesuksen painettua veriset kasvonsa käsillään siihen ja pyyhkiessään kasvoiltaan hikeä sen ja veren valuessa silmiin.

Ser-Apis-papitar Veronica oli tehnyt joitakin erinomaisia aromaattisia viinejä tai yrttijuomia sekä suitsukkeita, joiden tarkoituksena oli virkistää hurskaita Ser-Apiksen ja Isiksen palvontamenoihin osallistuvia. Veronica aikoi antaa Jesus Chrestukselle virkistävää ja hänen tuskiaan helpottavaa juomaa häntä vietäessä ristiinnaulittavaksi Golgatalle. Golgata sijaitsi Roomassa, ei Juudeassa.

Ser-Apiksen ylipapitar suuteli nopeasti Jesusta, ja kätki hikiliinan viittaansa. Tyttö yritti varovasti tarjota viiniä Jesukselle, mutta julmat sotilaat eivät sallineet Jesuksen juoda sitä.

Liina on erittäin hienoa villaa ja se oli kolme kertaa niin pitkä kuin sen leveys. Roomalaisten tapoihin kuului viedä suruliina henkilölle, joka oli kokenut kovia tai hän oli sairas, jotta roomalainen myötätunnon ilmaisija ja kyseinen henkilö pyyhkivät yhdessä kasvonsa liinaan ikään kuin olisivat pyyhkineet pois vaikeat asiat yhdessä. Näin ilmaistiin myötätuntoa tai sääliä. Veronica piti liinan muistona Jesuksesta kuolemaansa saakka.

Torinon käärinliinaa italiaksi Santa Sindonea säilytetään Torinossa Johannes Kastajan tuomiokirkossa. Liina on 4,3 m pitkä ja 1,1 m leveä pellavakangas, jossa on haalea, seepian värinen negatiivikuva kuolleesta miehestä edestä ja takaa. Miehen ruumiissa on jälkiä erilaisista ruumiinvammoista, jotka ovat syntyneet ruoskimisen ja ristiinnaulitsemisen seurauksena. Miehellä on myös orjantappurakruunun aiheuttamat haavat ja veritahrat otsassa sekä keihään pisto oikeassa kyljessä. Siitä vuotaneessa nesteessä veri- ja seerumi ovat erillään, mikä osoittaa miehen olleen kuollut saadessaan piston kylkeensä. Ristiinnaulitun miehen selässä on 120 haavaa metallipunnuksilla varustetun kolmisiimaisen roomalaisen ruoskan (flagellum horrible) iskujen jäljiltä, joita on annettu yhteensä 40 (2.Kor. 11:24). Kasvoissa on lisäksi muita iskujen ja väkivallan merkkejä. Juudeassa käärinliinat poltettiin aina vuoden kuluttua, kun ne otettiin pois ruumiin ympäriltä niiden ollessa saastuneet Mooseksen lakien mukaan, joten käärinliina on Roomasta.

Chrestuksen ihmislihan syönti seuraajiensa kanssa kulttimenoissa oli niin iljettävä ja tuomittava teko, että siitä syystä hänet kivitettiin ja ruoskittiin ensin ennen ristiinnaulitsemista, jotta hänen kärsimyksensä olisi suuri.

Kreikan Edessan kaupunki on historialtaan ikivanha. Nimi tulee fryygian kielestä tarkoittaen vedessä seisovaa linnaa. Edessan kuuluisin nähtävyys on sen mahtavat vesiputoukset. Edessaan liittyy kahta sen hallitsijaa koskeva ihmeparantuminen. Vanhemmassa tarinassa vaikeasti sairas Edessan kuningas Abgar V parantui liinan avulla. Kesarean piispa Eusebioksen kirkkohistorian mukaan Abgar V hallitsi Edessaa 13-50 jKr. Eusebios väitti löytäneensä Jeesuksen ja Abgarin kirjeet syyriaksi kirjoitettuna Edesassta. Kirjeet hän käänsi kreikaksi, joissa hän kuvaa Jeesuksen ja sairaan Abgarin kirjeenvaihtoa.

Tarinan mukaan kuningas Abgar kärsi parantumatto-masta sairaudesta ja hän oli kuullut Jeesuksen maineesta ja voimasta tehdä ihmeitä, ja siksi kirjoitti hänelle. Hän tunnusti Jeesuksen Jumalaksi eli kristittyjen johtajaksi tarjoten omaa armeijaansa avuksi roomalaismiehittäjää vastaan. Hän tarjosi myös omaa kaupunkiaan turvapaikaksi ja asuinpaikaksi Jeesukselle. Perimätiedon mukaan Jeesus kirjoitti vastauksen kirjeeseen luvaten lähettää yhden hänen oppilaansa Thaddeuksen mukana lääkkeitä sairauteen. Useissa teksteissä on maininta helatorstaista, mutta se otettiin käyttöön vasta Jeesuksen kuoltua, eikä ollut käytössä hänen eläessään.

Lucius Aelius Megas Abgar IX oli syyrialaissyntyinen hallitsija Osroenessa, jonka pääkaupunki oli Edessa ja Abgarin hallintokautensa oli v. 177-212. Hänestä käytetään myös nimeä Edessan ruhtinas Abkar Ukama IX bar Manu, josta kertovan tarinan mukaan hän sairasti lepraa ja oli sen takia kuolemansairas, jolloin hän olisi parantunut pyhän liinan Mandylionin avulla. Liinaan oli piirtynyt Kristuksen kasvojen kuva. Kuningas Abgarus kuivasi liinaan vastapestyt kasvonsa ja parani. Abgar laittoi pyhän liinan kultaisiin ja helmikoristeisiin kehyksiin asettaen sen näytille kaupunginportin seinäsyvennykseen. Ikonin yläpuolelle hän kirjoitti sanat: "Oi Kristus Jumala, älä anna kenenkään, joka Sinuun uskoo, joutua häpeään". Liina oli paikoillaan useita vuosia.

Abgarin parantaneella liinalla, jota kreikkalaiskatolinen kirkko käyttää pyhäinjäännöksenään on monta kutsumanimeä kuten Mandylion, Mandilion, Edessan kuva, Herran liina, Pyhä Liina tai Käsittä tehty. Alkuperäinen liina katosi v. 1 204 Konstantinopolin valtauksessa Neljännen ristiretken aikaan. Mandylion on liitetty myös Torinon käärinliinaan, jonka mukaan kyseessä voisi olla sama liina. Erään roomalaiskatolisen tarinan mukaan kyseessä on ollut hikiliina, jonka Veronica tarjosi Kristukselle myötätunnon osoituksena pyyhkeeksi hänen ollessaan kantamassa ristiään Golgatalle, jolloin Kristuksen hien ja veren peittämien kasvojen kuva jäi kankaaseen.

Myöhemmin kristittyjä alettiin vainota Edessassa ja Mandylion piilotettiin n. 57 jKr. Ristinnaulittu Kristus käytti vaaleaa toogaa asunaan, ja siksi myös Chrestuksen seuraajat pitivät yllään vaaleaa vaatetta yhtenä symbolina Chrestuksen muistoksi. "Kaikki te, jotka olette Kristukseen kastettuja, olette pukeneet Kristuksen yllenne" (Gal 3:27).


<=== Takaisin ===>

Copyright © 2008-2012, Sirpa Montonen