SERAPIKSEN PALVONTAMENOT

Isis temppelin papistolta ajeltiin pää kaljuksi ja heillä oli pellavavaatteet. Rooman ensimmäiseksi piispaksi valitulla Pietarillakin oli kalju eli tonsuuri.

Isiksen kulttimenoissa suoritettiin rituaalinen liturgia. Siihen kuului päivittäin joka aamuinen juhlallinen avaus ennen auringonnousua ja laulu sekä illalla lopetuslaulu. Aamunavauksen jälkeen syötiin yhteinen ateria. Jumalanpalvelusrituaalissa oli mukana sangollinen pyhää vettä ja helistin, sistrum.

Papit ja papittaret suorittivat kultin rituaaleja koko sen historian ajan suurin piirtein samankaltaisina ja saman kaavan mukaan. Papit ja papittaret olivat parantajia ja hallitsivat säitä.

Isiksen symboli oli tyet-solmu. Se on kuin Egyptin hieroglyfien Ankh-symboli (koptilainen risti), joka tarkoittaa elämän avainta, hyvinvointia tai tervettä vaivoista vapaata elämää. Symbolit edustavat ajatusta iankaikkisesta elämästä ja ylösnousemuksesta. Tyetia käytettiin hautajaiskoristeissa amuletteina, jotka oli tehty punaisesta kivestä tai lasista.

Isis oli merimiesten suojelija, joten solmu on voinut tarkoittaa laivojen ja purjelaivojen kiinnitysköyttä. Todennäköisesti verinen 
tyet-solmu edusti Apis-härän vetoköyttä, johon oli hankautunut eläimen kaulasta verta.


<=== Takaisin ===>

Copyright © 2008-2012, Sirpa Montonen