SER-APIKSEN PALVOJAT - KRISTITYT

Plinius nuoremman kirjeessä keisari Trajanukselle kerrotaaan, että kristittyjen lahkon katsottiin olleen kreikkalais-egyptiläisen Isiksen ja Serapiksen palvontaan liittyvä kulttiuskonto. Piispa Pliniuksen mukaan on todennäköistä, että Jumalan poika Christoksen (Chrestus) tai "voideltu" seuraajat olivat Serapis jumalan seuraajia, jonka palvonnan Chrestuksen papisto oli aloittanut. Joka tapauksessa, tämä "Chrestus"-jumala (Christos tai Kristus) ei ollut mies, joka oli ristiinnaulittu Juudeassa.

Rooman keisarina oli v. 117-138 Publius Aelius Trajanus Hadrianus. Keisarina hän yritti kieltää juutalaisten ympärileikkaukset ja vaati heitä palvomaan keisaria jumalana. Hadrianus julisti elämänkumppaninsa Antinousin tämän kuoltua jumalaksi.

Kristittyihin hän suhtautui kuten ennen häntä hallinnut Trajanus. Kristinuskon avoimesta tunnustamisesta seurasi kuolemanrangaistus, mutta kristittyjä ei vainottu näkyvästi. Hadrianuksen julkilausumassa mainitaan; "...ja että Kristuksen nimi oli yhteisenä koko roskaväelle ja heidän jumalilleen, kuninkailleen ja papeilleen. "

Hadrianus kirjoitti veljelleen Servianukselle v. 134, että Serapiksen palvojat ovat kristittyjä ja he ovat omistautuneet jumalanpalveluksensa Serapikselle, jota pitävät omana ainoana Jumalanaan. Kristittyjen lahkon piispat puhuvat Serapiksen nimissä. Ei Rooman hallitsija, ei juutalaisen synagoogan hallitsija, ei samarialainen, ei myöskään astrologi, ei ennustaja tai senaatin jäsen vaadi säädyttömästi palvomaan Serapista Kristuksen nimissä kuin jumalaa, kuten kristittyjen patriarkka itse.

Hadrianus kirjoitti: "Ne, jotka palvovat Serapista ovat kristittyjä ja ne, jotka kutsuvat itseään Chrestuksen papeiksi ovat myös omistautuneet Serapiksen palvonnalle. Heidän ylipappinsa ei ole juutalais-ten korkea-pappi tai hän ei ole samarialaisten korkein pappi. Pappi Chrestus ei ole matemaatikko, ennustaja tai puoskari. Myös patriarkan on Egyptiin mennessään pakko mennä sinne palvomaan Serapista ja toiset palvelevat Isistä ja Chrestuksen oppeja.." "... Chrestus ei ole vain nimi heidän jumalansa (uskonnollinen johtajansa), mutta kuten usein tapahtui antiikin uskonnoissa, myös uskonnon ylipappi." 


<=== Takaisin ===>

Copyright © 2008-2012, Sirpa Montonen