SUITSUKKEET

Kyphi on suitsuke, jota käytettiin Egyptissä uskonnollisiin ja lääketieteellisiin tarkoituksiin. Papyrus Harris I:n tavaraluetteloissa on kirjattu kyphiä varten tilattuja, toimitettuja ja luovutetuja yrttejä sekä hartsia sen tekemiseksi temppeleissä Ramses III:n valtakaudella.

Ohjeita kyphin valmistukseen ja ainesosaluetteloita löytyy Edfu- ja Dendera-temppeleiden seinämerkinnöistä Ylä-Egyptissä. Temppelit liittyvät Isikseen, Horukseen, Setiin ja Osirikseen.

Plutarkhos kirjoitti, jotta Isiksen ja Osiriksen palvontamenoissa papit polttivat suitsukkeita 3 kertaa päivässä. Ensimmäinen poltto tapahtui aamunkoitteessa, mirhamia poltettiin puolivälissä päivää ja kyphiä iltahämärissä. Hän kertoo, että kyphi koostui 16 eri aineesta. Ne laitettiin ensin astiaan aine kerrallaan ja sen jälkeen, kun pyhät kirjoitukset oli luettu, aineet sekoitettiin. Tuloksena saatu seos kaulitttin ja siitä pyöriteltiin palloja, jotka aseteltiin kuumien hiilten päälle, jolloin ne vapauttivat tuoksuvaa savua. Plutarkhos toteaa lisäksi, että seosta on käytetty myös juomana ja voiteluun.

Kaikissa kyphi-resepteissä on mainittu viini, hunaja ja kuivatut viinirypäleet eli rusinat. Muita tunnistettavia aineet ovat kaneli ja Cassia (kanelipuun kuori),

Cyperus kasvin (vedessä kasvava) aromaattisia juurakoita,

Kalmojuuri, joka tunnetaan myös nimellä calamus. Sen lehdet ja juurakko tuoksuvat voimakkaasti ja niitä on käytetty lääkkeenä. Kasvista saadaan eteeristä öljyä. Kasvin juurakon uskottiin lisäävän seksuaalista kiihotusta, ja siksi sitä juotiin viinin seassa. Se on myös aistiharhoja aiheuttava sekä jännitystä ja pelkotiloja poistava kasvi. Juuren palaa pureskeltiin suussa kurkkukipuun,

seetripuu (voimakas tuoksu karkotti perhosia ja hyttysiä),

sypressin marjoja (kuin Suomen katajanmarja),

hartsit (pihkalajeja) ja kumeja (kumipuiden mahlaa).

Lisäksi oli suitsukkeina mirhaa, bentsoehartsia (karvasmanteliöljyä) ja Mastic-hartsia; hartsi kerättiin puun rungon kuoreen tehtyjen pienten viiltojen avulla. Mahlaa sai ainoastaan kesäkuukausina kesä-syyskuussa. Keräyksen jälkeen se pestiin käsin ja levitettiin aurinkoon kuivumaan. Mastic hartsia on käytetty kuten purukumia noin 2 400 vuoden ajan. Sen maku on hieman savuinen ja pihkainen.


<=== Takaisin ===>

Copyright © 2008-2012, Sirpa Montonen