OIKEA JEESUS NASARETILAINEN

Syyrian Seleukidi-hallitsija Antiokhos III valtasi Jerusalemin ja asetti ylipapiksi lainoppineen Simon Ben Siran (= syyrialaisen poika, Sirah, Sirak) v. 220-185 eaa. Antiokhos III nimesi Jerusalemin Juudan Antiokiaksi. Siitä tuli kreikkalainen polis = autonominen kaupunkivaltio. Simon II perusti jeshivalaitoksen = rabbiinien juutalaisuutta edustavan ensimmäisen Toora-koulun, jossa opiskeltiin Simon II:n isän Onias II:n oppeja. Simon II:n poika Onias III peri viran ollen v. 185-175 eaa. Simon II:n toinen poika Jeesus lahjoi Seleukus IV:n tullen toiseksi ylipapiksi v. 175-172 eaa. Antiokhos IV Epifanes, v. 175-164, murhautti setänsä Seleukus IV:n. Ylipapin virasta tuli kiistaa, jolloin Jeesus meni Antiokhoksen tykö lahjoen hänet. Onias III väistyi ja Jeesus pääsi kuvernööri-ylipapiksi. Hän pyysi lupaa gymnasian = urheilukoulun tekoon. Kolmas veli Menelaus vei Jeesuksen lupaamia rahoja Antiokhokselle saaden tietää, paljonko Jeesus oli maksanut virasta. Menelaus tarjosi enemmän ja sai viran. Jeesus pakeni Ammaniin. Huhuttiin Antiokhosin kuolleen Egyptissä ja Jeesus palasi Jerusalemiin pakottaen Menelauksen ja Antiokhoksen kannattajat puolustuslinnoitukseen. Antiokhos olikin elossa ja palattuaan Egyptistä hurjistui hyökäten temppeliin hävittäen pyhät esineet. Hän teki siitä Zeuksen temppelin aloittaen pakanalliset palvonnat. Jeesus pakeni Egyptiin opettaen juutalaisuutta ja kirjoitti hepreaksi isoisänsä Onias II:n opit. Veljenpoika Onias IV käänsi v. 131 eaa. kreikaksi isoisänsä isän opetukset ja setänsä Jeesuksen hepreaksi kirjoittamat Siirakinkirjan tekstit paettuaan Egyptiin. Onias IV perusti juutalaisten temppelin Leontopolikseen. Se tuhottiin v. 66.

Jerusalemissa olevan Jeesuksen kiveen louhitun haudan sisäänkäynnin edessä on doorilainen pylväs. Katto on pyramidin muotoinen. Sisällä on piirustuksia. Muistokirjoitus on arameaksi ja kreikaksi: "Suren syvästi veljeäni, jolle rakensin tämän hautapaikan, jotta hän saa levätä rauhassa, vanhempi veli." Antiokhos perusti 27 Antiokia nimistä kaupunkia. Simon II:n kuuluisa sanonta: "Maailma on olemassa 3 asian kautta; lain, palvonnan ja hyvän tekemisen."

Jonathan Makkabealainen oli viimeinen seleukidi-kuvernööri/ylipappi v. 153-143 eaa. ollen roomalaisiin liittoutuneen Juudas Makkabealaisen veli. Antiokhoksen syyrialaiset joukot eli seleukidit palvoivat epäjumalia ja sitä juutalaispapit eivät hyväksyneet. Ylipappi Mattatias pakeni 5 poikansa kanssa Qumraniin. Mattatias kuoli ja Juudas Makkabealainen valtasi Jerusalemin v. 166 eaa. Alcemus oli kuvernööri/ylipappi v. 162-159 eaa. vailla valtaa. Ylipappi/kuvernööriksi tuli Yohannan = JOHANNAN v. 159-153 eaa. Juudas Makkabealainen halusi liittoutua roomalaisten kanssa ja laittoi Roomaan lähetystön ja veljensä Johannanin. Hän oli naimisissa Miriamin kanssa, joka oli pääsiäisjuhlilla eksyttyään miehestään käytyään kampaajalla. Roomalaissotilaat 1. kohortin jousimiehet, Pantira ja Stada, veivät raskaana olleen tytön sivukadulle raiskattavaksi. Puuseppä Pappos ben Yowself = Jowself pelasti hänet. Mustasukkainen Johannan ei uskonut, ettei Miriamia oltu raiskattu ja hylkäsi vaimonsa. Pappos kihlasi tytön, mutta huomattuaan raskauden aikoi hylätä hänet.

Stada ja Pantira vietiin Sanhedriin ja miehet tuomittiin kivitettäviksi ja hirtettäviksi. Miriamin synnytettyä kätilö yritti varastaa lapsen (s. v. 159 eaa.) viedäkseen temppeliin uhrattavaksi. Pappos sai naisen kiinni ja palautti kuvernöörin pojan, jotakutsuttiin äpäräksi ja huoran lapseksi = Jeesus ha-notsriy = Ha-Notzri.

Jeesus oli älykäs opiskellen lyhyessä ajassa rabbiksi isänsä tuella. Ptolemaios tapatutti vävynsä Hyrkanoksen avulla Johannanin ja Simonin v. 134 eaa. ja hänestä tuli Juudean kuningas v. 134-104 eaa.

Jeesus syrjäytettiin ylipappeudesta ja hän pakeni Qumraniin perustaen Ha-Notzri- eli Nasaret-haaran. Tätä Jeesusta kutsuttiin hänen syntyperänsä mukaisesti Jeesus Nasaretilaiseksi.


<=== Takaisin ===>

Copyright © 2008-2012, Sirpa Montonen