JEESUS NIMI

Kristus, Christos, Chrestos ja Chrestus nimet olivat käytössä jo kauan ennen Jeesusta. Juudeassa ja Galieassa Jeesus nimi oli alkuperäisessä muodossaan Jehoshua tai Yehoshua. Jesus nimi on latinaa ja Jeesus kreikkaa. Kreikkalaiset käänsivät VT:n Yehoshuan nimeksi Iesous ja latinaksi Josue tai Iosue.

Iesous on mahdollisesti otettu Kreikan jumalatar Ieso tai myös Iaso nimestä, joka oli parannustaidon jumalatar. Ieso nimen maskuliininen muoto on Iesous. Kahdesta kreikan Kristus nimen ensimmäisestä alkukirjaimesta khi-rho muodostettiin XP-monogrammi. Varhaisimmat kristilliset symbolit löytyvät Rooman katakombien maalauksista 100-luvulta.

Isis-temppeli oli Roomassa, jossa toimi alkukristittyjen Serapis palvonta. Isiksen pojan nimi oli Isu. Isis kirjoitettiin hieroglyfein ESU tai ES. Tämä Isu tai Esu lausutaan Iesu tai Jesu, joten Jesus Chrestuksen etunimi voi olla hänen johtamastaan Isis-kultista.

Jesuksen nimi kirjoitettiin alun perin ISUS. Nikonian uudistuksissa vanha nimimuoto Isus kiellettiin ja otettiin nimeksi Jeesus liturgisiin toimituksiin kreikkalaisten käännösten mukaan. Sitä ennen Idän Kirkko oli käyttänyt Jeesuksen nimenä Isus muotoa ja tätä muotoa varsinkin vanhauskovaiset käyttivät. Isus yhdistettiin jatkuvasti vanhoissa teksteissä Isikseen, joten nimi muutettiin todennäköisesti siksi kreikkalaiseen muotoon Jeesus.


<=== Takaisin ===>

Copyright © 2008-2012, Sirpa Montonen