JESUKSEN ELI ISUKSEN TOIMINTA

Gaius Caesar Augustus Germanicus tai Caligula oli Rooman keisari v. 37-41. Caligulan ollessa viimeisiä aikojaan keisarina Galileasta karkotettu Chrestus tuli Roomaan. Tapojensa mukaan hän esiintyi vakuuttavasti rabbina ja Mooseksen lakien opettajana. Rabbina hän pääsi juutalaisten johtajaksi sekä myös roomalaissyntyiset alkoivat kuunnella häntä. Chrestus lunasti rahalla orjia vapaiksi, jotka liittyivät hänen seuraajikseen Isis temppeliin. Chrestus entisöi Isiksen rapistuneen temppelin hiukan kyseenalaisin keinoin ja palkkasi sinne 3 muuta ylintä pappia ollen itse temppelin korkein ylipappi. Isiksen temppelin miespuolista ylipappia kutsuttiin nimellä Isus.

Keisari Caligula salli Chrestuksen aloittaa uudelleen Isiksen palvonnan ja osallistui myös itse siihen. Hänen aikanaan perustettiin yhdet festivaalit Isiksen kunniaksi, joille Caligulan kerrotaan pukeutuneen naisten silkkivaatteisiin ja hänen kerrotaan osallistuneen usein salaisiin kulttimenoihin. Pääosin kulttimenojen osallistujat olivat miehiä ja vapautettuja miesorjia.

Chrestus kunnostutti Roomassa Kleopatralle rakennetun ja rapistuneen Isis palvontaan perustuneen temppelin Tiberius Claudiuksen hallintokaudella ja hänen säädöksissään on mainittu tämä lahko. Jesus nimi tuli Isis jumalattaren pohjan nimestä Iesus. Kristinuskon leviäminen käynnistyi pian Jesuksen ristiinnaulitsemisen jälkeen n. v. 50.

Jesus Chrestuksen ensimmäiset seuraajat olivat juutalaisia ja orjia, joita sanottiin kristittyjen lahkoksi Chrestuksen nimen mukaan. 


<=== Takaisin ===>

Copyright © 2008-2012, Sirpa Montonen