ROOMAN PYHÄ KOLMINAISUUS

Alkukristittyjen Jumala, jota palvottiin oli Serapis. Se oli yksi jumala, joka muodosti Pyhän Kolminaisuuden kolmen persoonan kautta; Osiris, Isis ja Horus (= Isu, laus. Iesu tai Jesu). Vanhoissa englantilaisissa kirjoituksissa Jeesuksen nimi on kirjoitettu Isus. Idän Kirkko käytti jopa Isus nimeä Jeesuksesta tuonne 1 700-luvulle saakka, jolloin Isiksen palvontaan viittava nimi muutettiin nimeksi Jeesus kreikkalaisten tekstien mukaan.

KOLMIYHTEINEN JUMALA

Kolmiyteistä jumaluutta kutsutaan myös kolminkertaiseksi jumaluudeksi, jumaluus kolminkertaistui, kolmena kappaleena oleva jumaluus, kolmikantaiseksi jumaluudeksi tai kolmiperheiseksi jumaluudeksi. Kolmiyhteinen Jumala tarkoittaa yhtä ainoaa Jumalaa, joka on samalla kolme eri persoonaa. Ei siis ole olemassa kolmea eri Jumalaa kristinuskossa. Jumaluuteen liittyy numero kolme ja tällaiset kolmijumaluudet ovat yleisiä kaikkialla maailmassa. Numero kolmella on pitkä uskonnollinen historia, jossa kolme jumalaa yhdistyi yhdeksi kolmikantaiseksi jumalaksi. Yleisempänä muotona oli kolmen henkilön muodostama perhe, jossa oli isä, äiti ja lapsi, ja joita yhdisti toisiinsa yleensä elämä, kuolema ja uudestisyntyminen. Nämä 3 liittyivät useimmiten toisiinsa tai esiintyvät yhdessä. Kolmiyhteisessa jumaluudessa kolme ilmenemismuotoa muodostaa yhden jumaluuden tai yksi muodostuu kolmesta osasta, jossa on kolme ruumiinosaa kuten 3 päätä, 3 paria käsiä tai jalkoja.

Kristinusko kutsuu oppiaan kolmiyhteisestä jumalasta kolminaisuusopiksi. Raamatussa ei puhuta kolmiyhteisestä Jumalasta, mutta kirkko puhuu siitä pitäessään Jumalaa Isänä, joka luo, Poikana, joka pelastaa ja Pyhänä Henkenä, joka pyhittää.

Kolmiyhteisiä jumaluuksia ovat mm.

kristinuskon Isä, Poika ja Pyhä Henki

Serapis kultin Osiris, Isis ja Horus

PYHÄ KOLMINAISUUS

Kristinusko on syntynyt Isis-jumalattaren palvonnas-ta ja sieltä on otettu myös pyhä kolminaisuus; isä, poika ja pyhä henki, kuten kaikki muutkin kristinuskon jumalanpalvelusmenoihin liittyvät liturgiset toiminnot ja uskomukset messiaan odotuksineen. "Minä Jesus Chrestus (Jeesus Kristus) pyhän Isiksen Pyhä Henki (= ylipappi) parannan sinut ja annan ikuisen elämän Pyhän Kolminaisuuden; pyhän Isik-sen, pyhän Anubiksen ja pyhän Ser-Apiksen kautta. Amen."

Vuonna 62 Vesuviuksen tuhoamasta Pompeijista löydetyistä arkeologisista todisteista käy ilmi, että Isiksen palvonnalla oli merkittävä rooli roomalaisessa yhteiskunnassa. Roomaan oli pystytetty myös obeliskeja Isis jumalattarelle temppeleiden lisäksi. Roomalaisajalla kunnioitettiin syvästi pyhää kolminaisuutta Isistä, Anubista ja Ser-Apista. Serapiksen nimi tuli Asser-hapi tai Osiris-Apis nimistä.

Raamatun Jesajan kirjan teksteissä puhutaan myös Ser-Aphiksesta. Raamatussa maininta on monikollisena sanana Serafit, Biblia 1776 Seraphit, joilla tarkoitetaan kirkon mukaan jonkunlaisia enkeleitä. Alkuperäismuodossa sana on Ser-Aphi ja tarkoittaa egyptiläistä jumalaa Ser-Aphista eli Asar (Osiris)-Hapia.


<=== Takaisin ===>

Copyright © 2008-2012, Sirpa Montonen