Epeiros - Parga

butrintti
Butrintin kansallispuiston arkeologisen alueen näkymiä kuvassa.

Kirjan synty

Epeiros - Parga -kirja syntyi tiedon puutteesta, sillä varattuamme matkan Epeiroksen alueelle Joonian meren rannalle sijaitsevaan Pargaan, tietoa alueesta ja sen nähtävyyksistä ei löytynyt mistään suomeksi. Olisimme halunneet tietää alueen tärkeimmistä historiallisista tapahtumista, arkeologiasta ja Epeiroksen menneisyydestä sekä myös Kreikan mytologiasta juuri tällä alueella, mutta mitään tietoa ei löytynyt lukuunottamatta matkatoimistojen suppeita esittelyjä.

Kun teimme Epeiroksessa retkiä ja tutkimme paikkoja, laitoimme asioita muistiin matkaoppaiden kertomuksista ja kreikkalaisten omien tarinoiden pohjalta. Kotimaassa käänsimme tekemiemme muistiinpanojen seuraksi runsaasti kreikkalaisia, saksalaisia, latinalaisia ja englantilaisia tekstejä. Epeiros - Parga -kirjasta syntyi monisivuinen tietopaketti, jota vielä täydennettiin runsailla kuvilla selventämään asiayhteyttä. Kuvat ovat apuna paikan päällä liikuttaessa, ja niiden perusteella voi etsiä samannäköistä kohdetta.

Kirjan rakenne ja sisältö

Epeiros - Parga -kirjan sisältö on laaja, ja siinä on yritetty huomioida mahdollisimman paljon erilaista nähtävää eri asioista kiinnostuneille. Yksi ihminen on kiinnostunut arkkitehtuurista, toinen arkeologiasta, kolmas kiertää museot, neljäs etsii kaikki mielenkiintoiset mytologiset paikat ja viides on rantaihminen, mutta ei paniikkia, sillä kirjasta löytyy jokaiselle jotakin.

Kirja johdattelee ensin meidät sille alueelle, josta se kertoo. Sitten vuorossa on Pargan kylät ja niiden nähtävyydet sekä esittelee Pargan vaiherikkaan historian ja Pargan kuuluisan maamerkin venetsialaisen linnoituksen. Tutuksi tulevat niin kreikkalainen keittiö kuin juomatkin. Kirjasta löytyy valaisevaa tietoa Pargasta tehtäviin retkiin, joten kirjan vihjeiden perusteella voi astua omaan suureen lomaseikkailuun. Seikkailun kohteena voi olle Nekromanteion, joka sijaitsee Mesapotamoksen kylässä ja vie meidät antiikin ajan kuolleiden kaupunkiin. Muita mielenkiintoisia paikkoja ovat Nikopolis, Arta, Ioannina, Metsovo jne. laivaretkelle voi lähteä Paxokselle ja Antipaxsokselle sekä Korfun kaupunkiin. Korfulla voi vierailla jo rapistuneissa linnoituksissa, ja käydä vaikka noin 10 km päässä olevalla Sissin palatsialueella. Kuuluisa Akheron -joki odottaa kahlaajaansa. Siellä Akhilleus -jumalan äiti piti poikaansa kantapäästä kiinni ja kastoi tämän Hadeksen portin luona kuolemattomaksi.

Yksi mielenkiintoisimmista paikoista on ehdottomasti Meteora, jossa luostarit ovat rakennettu korkeiden kivipylväiden päälle. Meteoran lähellä on Theopetra eli Jumalan-kallio -luola, josta on löydetty asutuksen jälkiä jopa 135 000 vuoden takaa. Kun Meteora on nähty, voidaan lähteä seuraavaksi vaikkapa Albaniaan, jossa sijaitsee Butrintin arkeologinen alue, jonka katuja aikoinaan Julius Caesar ja keisari Augustus ovat kävelleet. Butrintin nähtävyyksiä voi mennä miettimään Sarandan kaupungin kahviloihin tai Butrintin kävelykierroksen uuvuttamana syömään johonkin Sarandan ravintoloista. Uskonelämästä kiinnostuneille kirjasta löytyy runsaasti kuvia kirkoista ja luostareista, joita on Epiruksessa.

Peraman tippukiviluolia ei pidä jättää näkemättä. Luola on henkeäsalpaavan kaunis ja tutustuttuasi luolaan, et unohda loppuelämäsi aikana luolan kauneutta. Konitsan ainoalaatuiset kivisillat täytyy nähdä, ja kierrellä Vikos-Aoos -kansallispuistossa. Kuten huomaat Epiruksen alueella on paljon annettavaa ja voidaan sanoa, että jokainen löytää itselleen mielenkiintoista ja antoisaa nähtävää oli hän missä päin Epeirosta tahansa.

Lyhyesti

Kirjassa on siis myös reilusti tietoa suurimpien suomalaisten matkanjärjestäjien retkikohteista Pargan alueella. Myös Butrintin kansallispuisto ja arkeologinen kohde Albanian puolelta on tästä syystä mukana kirjassa. Löydät myös Korfun kohteista tietoa mikäli päädyt lauttayhteyden kyydissä vastarannalle.

Kirja sopii oman matkan suunnitteluun, laukkuun matkalukemistoksi tai vaikkapa mielikuvamatkailuun.

Tervetuloa mukaan matkalle!

näköala 
Tältä näyttää näköala Pargan linnan kukkulalta satamaan ja Pargan kylään.
Kuvassa näkyy myös sataman kuuluisa kappeli.


Kirjan hankkiminen ja muuta

Kirjan voit ostaa suoraan BoDin verkkokaupan kautta. Epeiros - Parga -kirjan hinta on painettuna versiona BoDin verkkokaupan kautta ostettuna suositushintaan 59,90¬ . Kirjan sivun näet täältä.

Kirja on myös saatavilla e-kirjana jolloin se on saatavilla halvempaan hintaan eli 19,90¬ . Jos hankit kirjan e-kirjana, niin kirja toimii laitteilla, jotka tukevat yleisimpiä e-kirjaformaatteja. Löydät e-kirjana teokseni Amazonin kautta täältä. Amazonin versio kirjasta toimii Kindlellä.

Kirjaa myyvät esimerkiksi Amazon (e-kirjana), Suomalainen kirjakauppa, Adlibris ja Cdon.fi sekä muut BoDin kanssa yhteistyötä tekevät kirjakaupat.

Ensimmäisen painoksen ISBN on 978-952-286-852-7.

Kirjani on myös päässyt esille vuoden 2014 Helsingin kirjamessuilla muiden BoDin kirjojen seurassa. 


Palaa nettisivuston etusivulle tästä.


Ota yhteyttä!: feedback@psari.info

Kirjojen kustantaja: Books on Demand GmbH, www.BoD.fi

Copyright © 2008-2015, Sirpa Piira