ISLAM

Kristinusko tuli nykyiseen Irakiin Syyrian kautta kulkeneiden karavaanien mukana. Islamilaisuus levisi sotien kautta 600-luvulla. Vanha ensimmäinen persialainen alku-uskonto mazdaismi hävisi lähes tyystin, kun uskontoa harjoittaneet persialaiset ja arabit yritettiin tuhota islamilaisten toimesta ja heidät pakotettiin uuteen arabialaiseen uskontoon. Nykyisin heitä on jäljellä noin 150 000 Intian ja Pakistanin tienoilla. Islamilaisuus juontaa juurensa Muhammadiin. Hän oli puoliorpo kauppiaan poika. Hänen isänsä kuoli ennen pojan syntymää. Kun poika oli kuuden vanha, hänen äitinsäkin kuoli ja hän joutui isoisänsä hoiviin. Hänkin kuoli jo kahden vuoden kuluttua ja poika joutui isänsä veljelle. Muhammad kierteli kauppaamassa tavaroita ympäri Saudi-Arabiaa ja hänen kauppareissunsa suuntautuivat jopa Syyriaan ja Vähä-Aasiaan asti. Reissuillaan Muhammad ei osannut kirjoittaa, eikä lukea kuin hepreaa. Kristinusko tuli tutuksi hänelle ja hän luki mielellään evankeliumeita. Hän luki innoissaan juutalaisten Talmudia, joka oli hepreaksi. Näitä tekstejä hän käytti pohjana Koraanissaan, jonka kirjoitti hepreaksi. Arabialaiseen versioon on lisätty jälkikäteen muuta tekstiä, mitä alkuperäisessä evankeliumeihin ja Talmudiin perustuneessa hepreankielisessä kirjassa oli. Teksti moniavioisuudesta on lisätty jälkikäteen. Muhammad ei hyväksynyt sitä, mutta nykyisin muutettuun tekstiin perustuva islam hyväksyy. Koraanissa lukee: "Ota yksi vaimo tai 2 tai 3 tai 4. Jos on vain 1 vaimo, ota hänen lisäkseen 1-3 jalkavaimoa tai orjattaria." Rakastajatar nimitystä arabiankielinen Koraani ei hyväksy.

Muhammad suosi juutalaisten tapaa tehdä ympärileikkaus ilmaan kuvainnollisesti vannottaessa pyhästi vala. Ele tarkoitti sateenkaarta ja sitä tehdessä sanottiin QUAUS. Muhammad ei aluksi ymmärtänyt, mitä ympärileikkaus tarkoitti. Asia selvisi hänelle kuitenkin, kun hänelle näytettiin, että sana tarkoittaa sateenkaarta kuvaavaa elettä.

Juutalaisuus ja kristinusko olivat pohjana Muhammadin teksteissä. Hän kuljetti mukana pergamentteja, joissa oli kirjoituksia Jeshuasta. Tekstit eivät olleet alkuperäisiä enää 613-luvulla jaa., jolloin Muhammad luki ja tutki evankeliumeita. Muhammadin väitettiin ottaneen puolisokseen alaikäisen tytön. Väitettiin myös, että hänen tullessaan karavaaneineen paikkakunnalle, lapset piti piilottaa, ettei heitä ryöstetty. Väittämät eivät pidä paikkaansa, sillä ne olivat vain panettelua. Lapsia ryöstelleet orjakauppiaat saivat isot rahat myymällä heitä. Parjaaminen johtui siitä, että Muhammad ei pitänyt epäjumalille uhraamisista ja hyökkäili ja soti niitä kaupunkivaltioita vastaan, joissa harjoitettiin uhraamista. Hänen tuhottuaan temppeleitä, ihmiset alkoivat puhua hänestä pahaa. Hänen levittäessään omaa uskontoaan sotimalla, häntä alettiin uhkailla. Muhammadilla oli mukamas 11 vaimoa, joista 10 oli haaremissa. Leskeksi jäänyt Khadija niminen rikas nainen oli hänen ainut vaimonsa. Muhammad oli 25 vuotias ja Khadija 40 vuotias heidän avioiduttuaan. He saivat 4 tytärtä ja pojan.

Aisha oli yksi Muhammadin naispalvelijoista. Hän oli aikuinen, joka synnytti tyttären miehelleen. Tyttö sai myös nimen Aisha. Muhammadin vihamiehet juorusivat, että hänellä on suhde pieneen tyttöön pilatakseen hänen maineensa. Kerran kauppakaravaaninsa kanssa kierrellessään maantierosvo kävi Muhammadin kimppuun. Hän vetäisi rajusti tämän alas hevosen selästä. Hevonen pillastui ja potkaisi Muhammadia, jolle tuli lievä kallovamma. Siitä johtuivat ajoittaiset epilepsiakohtaukset. Muutaman sekunnin kestäviä tajunnanhäiriöitä sanotaan TIA-kohtauksiksi. Epilepsiakohtausten jälkeen ihmiset eivät muista, mitä kohtausten aikana tapahtui. Muhammad sai tappouhkauksia tuhottuaan Mekan epäjumalia palvoneiden jumalkuvia ja patsaita. Häntä oksetti kaikki ne iljettävyydet, mitä ihmiset harjoittivat uhrialttareillaan. Hän kielsi epäjumalankuvat sekä kuvaamasta sarvipäisiä otuksia ja niiden palvomisen. Muhammadia itseään sai kuvata, koska hän ei ollut iljettävä epäjumala, vaan kristitty, joka vastusti epäinhimillisiä epäjumalanpalveluksia.

Muhammadin kotiin tuli murhaajia, mutta hän oli tuona iltana poissa kotoa Allah nimisen jumalan eli Mekan paikalliskuninkaan tykönä sopimassa tavaroiden toimittamisesta palatsiin. Allah kuninkaalla ei ollut poikia, eikä tyttäriä. Muhammad muutti tappouhkailujen jälkeen Hiram-luolaan, jossa aloitti tekstien kirjoittamisen. Tappouhkauksia alkoi tulla yhä enemmän sotaretkien ja hänen toimittamansa huonon tavaran vuoksi ja siksi hän ajatteli muuttaa luolasta turvallisempaan paikkaan. Hän pohti, miten saisi käännytettyä Mekan vihoittelevien ihmisten mielen. Keinoa ei löytynyt ja välit huononivat entisestään. Mekan asukkaat häätivät hänet kannattajineen. Hän muutti Medinaan (= kaupunki). Siellä oli levotonta sotaisien paimentolaisheimojen riidellessä keskenään. Osa oli juutalaisheimoja ja loput pakanallisia. Muhammad yhdisti sotaisat paimentolaisheimot ja rauhoitti kaupungin. Viholliset tiesivät hänen muutostaan Medinaan.

Kerran hänen ollessaan sotaväkensä kanssa liikkeellä, he kohtasivat 200 miehen joukon mekkalaisia. He herjasivat ja sättivät Muhammadia ja sanoivat, että he kumartavat vain Mekkaa päin, koska siellä on heidän jumalansa eli kuninkaansa. He sanoivat, että Muhammad on väärä toisen kaupungin jumala eli hallitsija ja häntä ei kumarra kukaan. Miehet polvistuivat maahan ja kumarsivat Mekkaa kohti, jossa heidän epäjumalankuvansa olivat sekä heidän hallitsijansa, joka harjoitti epäinhimillisiä jumalanpalveluksia eläinuhreineen. Miesten takamus oli kohti Medinaa, jossa Muhammad asui. Asia ymmärrettiin ja käännettiin väärin ja islaminuskoiset tekevät nyt samoin. Kyse oli kuitenkin herjauksesta.

Sotiaan Muhammad kutsui uskonsodiksi tarkoituksenaan muuttaa epäjumalanpalvonnat kristillisiksi ja tarkoituksenaan hävittää epäjumalankuvat. Hän levitti valloittamiensa maiden keskuuteen kristinuskoa. Islamilaisuus levisi yli 600 vuotta ensin syntyneen kristinuskon jälkeen Pyhän Muhammadin ansiosta. Muslimit kumartavat Mekkaan päin Allah kuninkaan talon sijaitessa siellä. Muhammad oli Allah jumalan = silloisen Mekan kaupungin paikalliskuninkaan palatsissa, kun hänen kotiinsa hyökättiin ja pelastui murhaajilta. Hän ei pitänyt Mekan asukkaista ja soti heitä vastaan. Muuton jälkeen hän ei mennyt enää sinne asumaan, vaan teki sotaretkiä. Pyhä Muhammad käänsi taivaallisen sotajoukon Koraanissa pyhäksi sodaksi. Taivaallinen sotajoukko tarkoitti Jerusalemin kukkulalla asuneen kuninkaan sotilaita. Kristillisyyden luojan Jeshuan mukaan Pyhällä sodalla tarkoitettiin sotimista tietämättömyyttä vastaan. Piti oppia erottamaan oikea ja väärä keräämällä tietoa, jotta oli hyvä olla, eikä tarvinnut pelätä kuolemaa, eikä elämää. Toisten ja elämän kunnioitus on kaiken a ja o.

JEHOVAN TODISTAJAT

JEHOVA ja JAHVE tarkoittivat vanhoissa aramean ja heprean kielissä avionrikkojaa. JHVH:lla (YHWH) on toinenkin merkitys, jonka takia juutalaiset eivät tohdi sanoa sitä sanaa ääneen. Jehovan todistajien uskonto lopetettiin elävien vastasyntyneiden uhrausten takia. Se elpyi 1 800-luvulla ja on 3. suurin Suomessa n. 19 000 jäsenellään määrän laskiessa 1 % vuodessa. Pareittain kulkien todistajat levittävät jumalan sanaa. Jumala Jahven sana tarkoitti kuninkaan määräystä, jota sanansaattajat = enkelit levittivät eteenpäin pareittain. Jehovan todistajat eivät usko kolminaisuusoppiin, vaan uskonto pohjautuu areiolaisuuteen. Sielun uskotaan elävän veressä, joten verensiirtoja ei saa tehdä suurissakaan leikkauksissa, vaan mieluummin kuollaan tai annetaan sukulaisten kuolla. Verensiirroissa saatu veri ei kauan ole elimistössämme veren uudistuessa alati.

Jerusalemin temppelissä uhrattiin eläviä ihmisiä ja eläimiä. Alttari oli avotaivaan alla ja sen ympäriltä on kaivettu isorintaisia ja alastomia äiti-jumalan patsaita. Papit uhrasivat Jahvelle ja hänen äidilleen Asheralle, jota sanottiin Taivaan kuningattareksi temppelin sijaitessa Jerusalemin kukkulalla. Siellä on uhrattu ainakin 900-luvulla eaa., jolta ajalta on löytynyt heprealaisia kirjoituksia. Eräässä lauseessa lukee: "Suojelkoon minua Jahve ja hänen äitinsä Ashera." Yhdessä paperissa on kuva lyyraa soittavasta jumalattaresta ja valtaisaa juhlakunnossa olevaa penistä kannattelevasta Jahvesta. Ashera oli haureuden ylipapitar ja hänen temppelinsä oli ilotalo. Lieneekö temppeli ollut Afroditen temppelin paikalla. Jahve oli ylipappi, joka sekaantui äitiinsä sukurutsan merkeissä (JHVH = YHWH = äidinnussija). Jahvea palvottiin myös sodanjumalana (= sotapäällikkö).

Kristinuskon levitessä juutalaisten keskuuteen he palvoivat silti itsepäisesti elävältä lapsia uhrannutta vanhaa äiti-jumalatarta Asheraa. He sanoivat kuolevansa sodissa ja sotien takia nälkään vaihtaessaan uskontoa. Edellisiä jumaliaan Jahvea ja Asheraa palvoessaan he eivät mukamas koskaan nähneet nälkää ja puutetta. Egyptissä palvottiin kullasta ja savesta tehtyjä eläinhahmoja. Jahvea kuvattiin sonnina ja taivaan ukkosena ja Asheraa villieläinten vartijana. Jehova eli Jahve vaati elävän vastasyntyneen poltettavaksi tulen jumalalle, jolle paloi ikuinen tuli.

Jahvea palvottiin ainoastaan Jerusalemissa, jonka yhdessä Ben-Hinnom tai Gehinnom laaksossa hän suoritti epäinhimillisiä jumalanpalveluksia. Kreikkalaiset kutsuivat paikkaa nimellä Geenna (Genna) = syntyminen, uudelleen syntyminen. Kreikankielen sana gehenna tarkoittaa helvettiä, johon meidänkin kirosanamme pohjautuu. Ihmiset kuvittelivat syntyvänsä uudelleen viattomien lasten kautta. Paikalla ei saanut uhrata aluksi mitään epäpuhdasta ja saastunutta. Sinne vietiin itsestään kuolleet eläimet. Tapettuja eläimiä ei saanut viedä sinne, jottei paikka saastuisi. Myöhemmin paikkaa alettiin pitää kaatopaikkana, jossa paloi ikuinen tuli. Sinne kannettiin kaikki jäte ja myös murhasta tuomitut heitettiin ikuiseen tuleen rangaistukseksi. Kuolemaantuomitut joutuivat Gehinnomiin = helvettiin.  

Jahve eli Jehova oli paikalliskuningas ollen tavallinen mies. Ihmiset kumarsivat häntä jumalana = hallitsijana. Kuningas Jahven ohjeet ja määräykset olivat sen ajan ihmisille, eivät nykypäivän Jehovan todistajille.

Saatana-sanan alkuperäinen kirjoitustapa oli seemiläinen kolmikonsonanttinen sana STN. Sana tarkoittaa vastustamista tai joidenkin asioiden jarruttamista. Saatana-väki oli orjakauppiaita tai vihollisia, joiden läsnäolo tiesi huonoa. Job. 2:2 Saatana = paha ihminen, kapinoitsija tai spitaalinen.

Luku 144 000 on tulkittu väärin hepreasta ja siihen on otettu mukaan kirjaimin kirjoitetusta luvusta 100 kaksi nollaa. Oikea luku on 1 440. Jahve kuninkaan palatsiin eli taivaaseen mahtui 1 440 henkilöä.

MORMONIT

Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon perusti Joseph Smith v. 1 830. Josephin äiti luki 11 lapselleen paljon Raamattua. Köyhä perhe muutti usein töitä etsien. Uskonnollinen myllerrys oli voimakkaimmillaan Yhdysvalloissa v. 1 820 ja Joseph etsi kirkkoa, johon liittyä kierrellen uskonnollisissa lahkoissa. Äiti ja 3 sisarta liittyivät presbyteereihin. Jaakobin kirjeen 1:5 luettuaan hän meni metsään ja väitti nähneensä näyssä Jeesuksen Kristuksen ja Jumalan. Joseph kirjoitti uninäystään 8 versiota. Hän rukoili 21.9.1 823 illalla pyytäen vastausta. Hänelle ilmestyi enkeli Moroni, joka sanoi eläneensä v. 25 jKr. Amerikassa (?) paljastaen piilottamiensa levyjen paikan. Joseph löysi levyt, jotka sai ottaa 4 vuoden päästä, jolloin hän oli valmis annettuun käännöstehtävään, joka vaati egyptin osaamista. Moroni tarkoittaa vanhoissa kivilaatoissa tulivuorta tai palanutta paikkaa. Moroni ei tarkoita ihmisen tai enkelin nimeä.

Arkeologi Antonio Sebolo sai kaivausluvan v. 1 820 varakuningas Muhammed Alilta Theban = Luxorin lähelle. Hän löysi papyruksia ja muumioita, joista aikoi myydä 11 Euroopan museoihin. Sebolo kuoli ja löytö meni Yhdysvaltoihin sisarenpojalle Michael H. Chandlerille. Hän keräsi rahaa muumionäyttelyillä. Joseph osti 2 400 dollarilla hautalöydöt ja alkoi kääntää papyruksia, joissa oli Aabrahamista, uriminista ja tummiminista = hallitsijan merkit kiinnitettiin sotakilpiin hopealevyin.

Raamatussa urimin ja tummimin tarkoittavat arvontakiviä.

Joseph Smithin kirjoitukset v. 1 838 vaikuttavat epäuskottavilta. Niillä on yritetty uskotella, että Joseph Smith oli profeetta ja koki jumalallisia ilmestyksiä. Hän osti varmaankin laatat Chandlerilta, piilotti levyt, opetteli 4 vuodessa egyptiä ja käänsi laatat englanniksi. Joseph Smithin käännökset kertovat Egyptin historiasta. Joseph luki Raamatusta moniavioisuudesta Aabrahamin, Jaakobin ja Salomonin kohdalla ja Jumala oli ilmoittanut hänelle, että tämä oli sallittua Josephillekin ja hän otti 33 vihittyä vaimoa ensimmäisen Emma vaimonsa lisäksi.

Mormonin kirja alkaa jerusalemilaisten pakkosiirrosta Babyloniaan v. 586 eaa. Profeetta Lehi sai Jerusalemin kuninkaalta = jumalalta käskyn paeta 4 poikansa kera. Erämaasta käsin pojat hakivat Jerusalemiin jääneeet sukutaulut ja toiste perheen naimaikäisine tyttärineen. Väki vaelsi 8 v. Arabian niemimaalla, kunnes saapui meren äärelle. Vanhin poika rakensi laivan ja lähdettiin luvattuun maahan. Lehi kuoli ja Nefi otti vallan karkottaen veljensä Laamanin ja Lemuelin. Muodostui 2 yhteisöä nefiläiset ja lamanilaiset, joita kohtasi kirous, koska jälkeläiset muuttuivat tummaihoisiksi. Sen perusteella he rantautuivat länteen kulkien Niilille.

Kristinuskoon liitetyt romanit ovat lähtöisin Pohjois-Intiasta. He olivat alempikastisia hinduja tai vailla minkäänlaista arvoa. Heitä pilkattiin ja hyljeksittiin ylempikastisten seurassa ja heidät tunnisti erikoisesta murteesta.

Romanit pakenemaan asuinalueiltaan muslimien hyökätessä Intiaan. Muslimit toivat n. ½ miljoonaa romanivankia länteen n. v. 1 000. Romanit saapuivat 1 500-luvulla kiertolaisina Suomeen yllään repaleiset vaatteet. Romaninaisilla oli 1 800-1 900 luvun taitteessa hyvin vaatimattomat paidat ja hameet ilman pitsejä ja röyhelöitä. Romanit varastivat ylhäisön vaatteita ja kansallispukuja käyttäen asunaan. Repaleissa kulkeneet romanikerjäläiset saivat juutalaisilta vanhoja vaatteita, siksi heitä kutsuttiin myös juutalaisiksi. Hameissa ei ollut samettia n. 9 m, vaan se oli hyvin yksinkertainen pitkä hame. Romanien kieli ei tunne sanoja perinne ja tapa, joten heidän ei tarvitse noudattaa romaniperinteisiin kuuluvia tapoja.

Romanit olivat lukutaidottomia, joten uskovaiset kertoivat ja lukivat kotiorjinaan pitämilleen romaneille tarinoita Jeesuksesta ja ristiinnaulitsemisesta. Tarinat muuttuivat romaneiden iltanuotioilla ja niistä tuli romaneiden omia tarinoita. He kertoivat, kuinka heidän esi-isänsä olivat takomassa nauloja, joilla Jeesus ristiinnaulittiin ja he itse olivat mukana ristiinnaulitsemassa Jeesusta.


<=== Takaisin ===>

Copyright © 2008-2012, Sirpa Montonen