OSIRIS, NEFTYS JA ANUBIS

Osiris oli naimisissa sisarensa Isiksen kanssa. Hän sai tästä liitosta pojan Horuksen, mutta Osiris sai toisen sisarensa Neftysin kanssa myös pojan Anubiksen. Neftys vietteli Osiriksen juotettuaan hänet humalaan. Neftys tuli raskaaksi ja Anubis syntyi. On myös kertomuksia, joiden mukaan Neftys naamioitui Isikseksi ja vietteli Osiriksen.

Osiriksen, Isiksen ja Neftysin veli oli Set. Set oli naimisissa sisarensa Neftysin kanssa.

Anubiksesta (Inpu) tuli muinaisen Egyptin palvottu kuolleiden ja muumioinnin jumala. Anubiksen palvonta keskittyi aluksi Ylä-Egyptiin, jossa häntä palvottiin kuolleiden jumalana. Myöhemmin hänestä tuli koko maan palvottu hautoja suojeleva, hautarituaaleja valvova ja vainajaa suojaava jumala, isänsä Osiriksen tehtyä hänestä tilalleen kuolleiden jumala.

Kebekhet oli Anubiksen tytär ja avustaja.

Anubis kuvattiin ensin sakaalina ja myöhemmin shakaalipäisenä miehenä, joka kantoi was-sauvaa ja ankh-amulettia. Ankh oli aivan samankaltainen kuin Isiksen merkki tyet-solmu, joita sanotaan myös koptilaiseksi ristiksi kristinuskossa.

Anubista kuvataan myös silloin tällöin mustana shakaalina tai Isiksen mukana olevana koirana. Anubiksen symboli oli pylväässä roikkuva, mustavalkea härännahka, jossa oli veritahroja. Isiksen tyet solmussa oli myös veritahroja ja tyet-solmu sekä verinen härännahka ovat voineet kuvata palvottua Serapis-härkää sen kuolinrituaalissa.

Anubiksen uskottiin keksineen palsamointitaidon, jotta hänen isänsä Osiriksen ruumis saataisiin säilymään tämän kuoleman jälkeen.


<=== Takaisin ===>

Copyright © 2008-2012, Sirpa Montonen