SET TAI SETH, OSIRIKSEN, ISIKSEN JA NETHYSIN VELI

Osiriksen ja Isiksen saadessa hedelmällisen Ylä-Egyptin, Set sai Nefthysin kanssa hedelmättömän Ala-Egyptin. Set oli muinaisessa Egyptissä palvottu aavikon ja kaaoksen jumala.

Set kuvattiin miehenä, jolla oli seth-eläimen pää. Seth-eläimellä on suorat neliskulmaiset aasinkorvat, terävä, suippo kuono ja haarautunut häntä. Eläin lienee ollut norsu. Set saatettiin kuvata myös vain Set-eläimenä.

Set kantaa muiden miespuolisten jumalten tapaan was-sauvaa ja ankh-symbolia, joka saattaa olla myös Isiksen tyet-solmu, jotka symbolit ovat aivan samanlaisia.

Set oli aavikon, vieraiden maiden ja villieläinten jumala, joka myös hallitsi säätä. Häntä kutsuttiin joskus Pohjoisen taivaan herraksi.

Osiriksen myytissä Set oli pahuuden ruumiillistuma, koska tappoi veljensä Osiriksen. Set oli kuitenkin tärkeä, sillä hän auttoi torjumaan aurinkolaivaa manalassa uhkaavan Apep-käärmeen. Katakombeissa saattoi olla käärmeitä suojelemassa viljavarastoja, jotteivat varkaat käyneet ryöstämässä arvokasta viljaa. Käärmeet saattoivat pistää myös Apis-härkää, joka kuljetti valoa sarviensa välissä pimeissä katakombien luolastoissa.


<=== Takaisin ===>

Copyright © 2008-2012, Sirpa Montonen