CHRESTUS NIMI KIRKOISSA

Vanhin säilynyt kristillinen kirjoitus on päivätty 1.10.318 jKr. Tekstissä lukee: "Herramme ja Vapahtajamme Chrestus". Teksti on kirjoitettu Markionin perustaman gnostilaisen kirkon oven yläpuolelle. Kirkko sijaitsee Hermon vuorella Lebaba (Iebaba) nimisessä pikkukylässä. On kerrottu, että samanlainen teksti olisi myös toisen kirkon oven yläpuolella Syyriassa 20 km etelään Damaskoksesta.

Markionistit vastustivat juutalaisuutta ja korostivat Chrestuksen jumalallisuutta. Markionista juutalaisten jumala oli eri jumala kuin hänen perustamassaan uskonnossa. Mithraksen palvontapaikassa Vatikaanista löytyy myös nimi Chrestus.

Tertullianus ja Lactantius kirjoittivat, että tavallinen kansa käytti Kristuksesta yleensä nimeä Chrestus. Jeesuksen opetukset perustuivat juutalaisten vanhoihin kirjoituksiin ja Tanakhiin, joita hänen pitikin juutalaisena rabbina opettaa.

Kristinusko jatkoi juutalaisten kirjoitusten käyttöä, jonka leviäminen käynnistyi pian Jeesuksen ristiinnaulitsemisen jälkeen n. v. 52 jaa. Kristinuskoa levittivät ensimmäisenä apostolit kuten Paavali, muttei hän suinkaan levittänyt sitä Jerusalemista ja Juudeasta muualle, vaan Roomasta Juudeaan. Sen takia apostoleja vainottiin ja heidän väitettiin levittävän harhaoppia juutalaisten keskuuteen. Pitää myös huomata se, että Roomalaiskirjeen kirjoittaja oli juutalainen ja eri Paavali kuin kristinuskoa levittänyt roomalainen Paavali.

Raamatun mukaan Jeesuksen seuraajia kutsuttiin ensimmäisen kerran kristityiksi Antiokian kaupungissa, johon he olivat paenneet ja asettuneet asumaan Palestiinassa tapahtuneiden vainojen jälkeen. Lienevätkö nämä ensin paenneet Roomasta Palestiinaan, josta edelleen Antiokiaan.


<=== Takaisin ===>

Copyright © 2008-2012, Sirpa Montonen