BABYLON,  EGYPTI

Eusebios kirjoitti Papiaksen kirjoitusten pohjalta n. v. 130 Markuksen olleen Pietarin tulkkina ja oppaana Roomassa. Pietari mainitsee kirjeessään Babylonian, jossa oli poikansa Markuksen kanssa. Kyseessä oli Egyptin Babylonia, jota verrattiin usein Sodomaan siellä tapahtuneiden maanjäristysten takia. Keefaksen Pietarin poika Markus kirjoitti Markuksen evankeliuminkin ja Pietarin kirjeet. Markus opiskeli Egyptissa ja siirtyi sieltä isänsä Pietarin kanssa Roomaan, jonne tästä tuli ensimmäinen paavi, ja joka todennäköisesti asetti johtavana piispana eli paavina poikansa Markuksen Aleksandrian ensimmäiseksi piispaksi.

Babylon tai Babylonia sijaitsi hyvällä paikalla Ala- ja Ylä-Egyptin rajalla ja keräsi jokialuksilta tietulleja laivojen ylittäessä rajan. Diodoros Siculus kertoo, että Babylonian linnoitus olisi rakennettu 1 900 luvulla eaa., kun Sesostris voitti babylonialaiset ja vei vankeina Egyptiin orjiksi. Vangit alkoivat kapinoida ja rakensivat puolustuslinnoituksen, jonka nimesivät Babyloniaksi. Bab-ili = Jumalan portti, myöhemmin Bab-ilani, Jumalten portti, kreik. Babylon.

Babylon on osa nykyistä Kairon vanhaa kaupunkia, jossa sen rauniot ovat tallella.

Egyptin Babyloniasta etelään oleva Philaen temppeli on pyhitetty Isikselle. Siellä harjoitettiin Egyptin muinaista uskontoa pisimpään kristinuskon ohella. Lähellä oleva Edfun temppeli on Isiksen ja Osiriksen pojalle Horukselle omistettu.

<=== Takaisin ===>

Copyright © 2008-2012, Sirpa Montonen