ROOMAN  EPÄJUMALIA

Ceres oli Saturnuksen ja Opsin tytär. Juppiterin, Junon, Vestan, Neptunuksen ja Pluton sisar. Hänen alkuperäisen syntypaikkansa kunniasta kilpailevat Sisilia, Attika, Kreeta ja Egypti. Ceres oli kaunis tyttö, johon veli Juppiter rakastui. Ceres oli roomalaisessa mytologiassa viljan- ja kasvillisuuden jumalatar, joka hallitsi myös tuonpuoleista.

Proserpine oli Pergusa järven lähellä Ennan niityllä poimimassa kukkia ja pelaamassa joitakin pelejä nymfien kanssa, kun Pluto tuli ulos tulivuori Etnasta neljän mustan hevosen kanssa nimiltään Orphnaeus, Aethon, Nykteus ja Alastor. Hän sieppasi tytön mukaansa mennäkseen naimisiin hänen kanssaan ja viedäkseen tuonpuoleiseen alamaailmaan, jonka hallitsija Pluto oli. Loppu jännittävästä  kertomuksesta Isuksessa.

Kreikan pääjumala oli Zeus, jonka sisar Demeter oli. Heidän vanhempansa olivat Kronos ja Rhea. Demeterillä oli tytär Persefone. Kore oli Demeter-jumalattaren ryöstetty tytär, jolle äiti pystytti Attikaan Eleusis nimiseen kaupunkiin kulttipaikan. Se sijaitsi paikalla, josta Haades oli tytön ryöstänyt. Koren rituaalit levisivät myös kaikkialle Rooman valtakuntaan. Manalan jumalan Haades ryösti Koren  ja tästä alkoi jännittävä seikkailu.

Etelä-Italiassa olevasta kirkosta siirrettiin Paavin määräyksellä museoon Demeteria ja Korea esittävä Madonna ja lapsi kuva.

Rooman valtakunnassa palvottiin Koren ohella Kybeleä eli Magna Materia, Tammusta, Isistä ja Serapista, Semiramusta ja Attista sekä Mithrasta. Monet seurasivat lisäksi suurten opettajien oppeja kuten Apollonius Tyanalaista, Valentinusta tai Markionia. Jumaliin kuului myös Sol Invictus, jonka keisari Aurelius julisti Rooman ylimmäiseksi valtiojumalaksi ja keisareiden suojelijaksi.

Mithras syntyi samana aamuna, kun maailma luotiin ja elää siihen asti, kunnes viimeinenkin tähti on pudonnut taivaalta. Hänen sanotaan olevan jokainen mies, eikä mies lainkaan. Hän on kaikkivaltias pelastaja, kukistamaton, kosmoksen hallitsija ja taivaan piirien liikuttaja. Mithras on Jumala, joka sikisi netseellisesti kivestä maanalaisessa luolassa ja syntyi ihmiseksi talvipäivänseisauksena. Mithras vaelsi maan ääriin ja opetti ihmiskunnalle itsensä hallitsemista, paransi sairaita ja suoritti ihmetekoja.

<=== Takaisin ===>

Copyright © 2008-2012, Sirpa Montonen