ISIS, OSIRIS JA HORUS

Egyptiläisten maailman alussa oli vain kaaos, josta syntyi Atum. Tämä jumala synnytti itsestään itsensä hedel-möittämällä Nutin ja Gebin. Heistä syntyi Osiris, Set, Isis ja Neftys.

Osiris otti vaimokseen sisarensa Isiksen. Heille syntyi poika Horus. Osiris ja Isis hallitsivat hedelmällistä Ylä-Egyptiä, Set nai sisarensa Neftysin ja he saivat hedelmättömän Ala-Egyptin.

Set halusi Osiriksen hedelmällisen maan ja Isiksen. Set vainosi jatkuvasti veljeään tappaakseen hänet ja päästäkseen itse koko Egyptin hallitsijaksi. Osiriksesta tuli faarao Gepi-isän luopuessa vallasta. Sijaishallitsijana toimi sisar Isis.

Horus (Hor) oli auringon ja taivaan jumala, joka kuvattiin haukanhahmoisena tai haukanpäisenä. Horusta palvottiin kymmenissä eri muodoissa muinaisen Egyptin valtakunnan alueella. Edfu-temppeli oli tärkein kulttipaikka Horukselle. Horus yhdistettiin vahvasti faraoon, jonka katsottiin olevan Horuksen edustaja maan päällä.

Isistä ja Horusta esittäviä egyptiläisiä veistoksia on löydetty Keski-Euroopan kristillisistä kirkoista, joissa niiden on väitetty esittävän neitsyt Mariaa ja Jeesusta. Kristityt sulkivat viimeisen Osiriksen temppelin 500-luvun alkupuolella Euroopassa.


<=== Takaisin ===>

Copyright © 2008-2012, Sirpa Montonen