JESIDIT

Saatanan palvojina pidetään Jesidien uskontoryhmää, joka vaikuttaa kurdialueilla. Jesidit sanovat uskontonsa ni-men tulevan sanasta Yezdan tai Êzid eli suomeksi Jumala. Pyhät kirjat ovat Ilmestyskirja ja Musta Kirja. Jesidit palvovat aurinkoa, jota kohti rukoillaan 5 kertaa päivässä. Monet rukoilevat ainoastaan auringonnousun ja -laskun aikaan. Keskiviikko on pyhä päivä, mutta lauantai on lepopäivä.

Jesidien mukaan Jumala on Luoja-jumala, joka loi maailman luomalla ensin Kosmisen munan. Se on nyt seitsemän Pyhän olennon Heptaidien hallittavissa, joita kutsutaan myös seitsemäksi enkeliksi tai seitsemaksi mysteeriksi. Jesidit uskovat, että Kosmisesta munasta tuli Melek Taus ensin. Jumala sanoi, ettei Melek Taus saa antaaa periksi muille olennoille ja loi muut arkkienkelit. Jumala käski heidän tuoda maasta tomua, josta Aatami luotiin. Jumala henkäisi elämän Aatamiin ja kehotti kaikkia arkkienkeleitä taipumaan Aatamin tahtoon. Kaikki muut enkelit tottelivat, paitsi Melek Taus. Hän sanoi Jumalalle, ettei voi totella ihmisen oh-jausta, kun Aatami on tehty tomusta. Jumala torui häntä, jolloin Melek Taus katui tottelemattomuuttaan 7 000 vuotta ja hänen kyyneleistään täyttyi 7 purkkia. Ne sammuttivat helvetin tulen. Melek Taus katui ja sanoi, että hän tottelee Jumalaa. Jumala kehui häntä ja teki hänestä enkelien johtajan ja itsensä sijaisen maan päälle. Samalla hän lakkasi vaikutta-masta ihmisten elämään. Sielu pääsee paratiisiin, mutta jollei pääse, se lakkaa yksinkertaisesti olemasta.

Melek Taus on Jumalan edustaja maan päällä, ja tulee maan päälle kerran vuodessa ensimmäisenä keskiviikkona Nisankuuta (huhtik.). Melek Tausin toinen kielletty nimi on Shaitan (Saatana), jonka nimeä ei saanut sanoa ää-neen hänen ollessaan Jesidien Jumalan nimi ja nimen sanomisesta menetti henkensä vielä 1 900-luvulla. Jesidejä pide-tään saatanan palvojina. Melek-Taus'in symboli on riikinkukko, jolla on useita silmiä kuvaamassa kosmista viisautta. Riikinkukolle järjestetään festivaali, jolloin päälliköt kiertävät kylissä messinkisten riikinkukkokuvien kanssa keräten veroja, saarnaten ja jakaen pyhää vettä.

Jesidien alkukertomuksessa Eeva ja Aatami laittoivat siemeniä purkkeihin, joiden kannet suljettiin. Kun purkit avattiin Eevan purkissa oli hyönteisiä ja epämääräisiä otuksia, kun taas Aatamin purkissa oli kaunis lapsi, joka sai ni-men Jar. Lapsesta tuli Jesidien esi-isä. Jesidit uskovat olevansa yksin Aatamin jälkeläisiä, kun muut sukukunnat ovat Aatamista ja Eevasta. Tarina Jesidien alkuperästä löytyy heidän pyhästä Mustasta kirjastaan.

Jesidit pyrkivät suorittamaan kerran vuodessa py-hiinvaelluksen Mosulin pohjoispuolelle uskonnon perustajan Shaykh Adi ibn Musafirin haudalle, jonka sanotaan olevan Umayya syntyperää. Hän asui Lalis laaksossa 36 kilometriä koilliseen Mosulista 1 100-luvun alussa ja kuoli v. 1 162. Vaellus kestää 7 päivää Sheikh Adi ibn Musafirin ja Lalishin haudoille. Paikalla on pyhäkköjä, jotka on omistettu koasasalle eli Melek Tausille ja kuudelle enkelille, jotka syntyvät uudestaan aika ajoin ihmiseen. Pyhä vuori on Mt. Arafat.

Jesidit eivät käytä sinisiä tai vihreitä vaatteita. Tämä johtunee riikinkukon väreistä. He ovat yksiavioisia, mutta tämä sääntö ei koske päälliköitä. Avioliittoa ei sallita muiden uskontoryhmien kanssa missään oloissa, vaan siitä seuraa kuolemanrangaistus. Lapset voidaan ympärileikata, mutta se ei ole ehdoton vaatimus. Kuolleet haudataan kartiomaisiin hautoihin kädet ristissä. Asepalvelusta he eivät hyväksy, koska siellä joutuu käyttämään muiden partateriä ja tavaroita. Jesidit eivät hyväksy tavaroiden yhteistä käyttöä. Jesidien alueella Pohjois-Irakissa on Sinjar-vuoristo, jonka korkeimmalla huipulla on temppeli. Se on niin vanha, ettei kukaan muista mistä nimi Chermera eli 40 miestä on tullut. Sen uskotaan johtuvan 40 miehen hautaamisesta vuorelle. Varhaisimmat kristilliset tunnukset olivat kala ja riikinkukko. Lähteellä juova riikinkukko symboloi sielun puhtautta sen ottaessa vastaan elämän lähteen eli Kristuksen. Antiikin aikaan uskottiin, ettei riikinkukon liha mätäne, joten kristityille riikinkukko sopi Kristuksen ylösnousemuksen symboliksi ja sitä käytettiin haudoissa symboloimaan iankaikkista elämää. Myöhemmin siitä tehtiin turhamaisuuden ja koppavuuden ilmentymä, eikä se enää sopinut uskonnolliseksi arvoksi ja sitä alettiin pitää pahana. Joissain kulttuureissa riikinkukon sulkien pitäminen sisällä tuottaa huonoa onnea ja ulkona pidettyinä ne tuovat vaurautta.

Foinikialaiset toivat riikinkukkoja Syyriaan n. vuonna 1 000 eaa. ja Aleksanteri Suuri toi lintuja matkoiltaan hallitsemilleen Välimeren alueille. Riikinkukkoja pidettiin myös arvossa Rooman valtakunnan aikana, jossa riikinkukko pyhitettiin Junolle Jupiterin puolisolle. Antiikin he-delmällisyysriiteissä paratiisia kuvaavat kuvat viinirypäleköynnöksistä, putto-enkeleistä eli pienistä alastomista pojista pienet siivet selässään ja riikinkukosta otettiin suoraan kristinuskoon kuvaamaan myös paratiisia ja sen yltäkylläisyyttä, ylösnousemista ja ehtoollista.

Riikinkukko-aihetta on pidetty auringon vertauskuvana ja sitä on pidetty pyhänä lintuna. Riikinkukko löytyy nykyäänkin ortodoksisten ikonien koristeliinoissa.

 
<=== Takaisin ===>

Copyright © 2008-2012, Sirpa Montonen