JOULULAHJAT

Väitetään lahjojen antamisen jouluna olevan pakanallinen tapa. Tämä ei pidä paikkaansa, vaan lahjojen antaminen jouluna on kristillinen teko, jonka Jeshua itse aloitti. Kun roomalaiset sotilaat viettivät aurinkojumalansa juhlaa, heillä oli 2 päivää vapaata joulun aikaan. Sotilaat eivät saaneet ruokaa linnakkeistaan ja he varastivat syötävänsä köyhiltä, jotka valittivat sotilaiden toimista jopa Rooman keisarille. Jeshuakin seuraili sotilaiden touhuja ja kutsui nasaretilaisjoukon koolle. Sanansaattajat veivät viestiä ruokansa menettäneille, että linnakkeet olivat nyt tyhjillään sotilaiden juhliessa pakanallista Saturnalia juhlaansa, joten niistä löytyisi ruokaa. Jeshua kehotti viestissään kaikkia varastamaan roomalaisilta ja papistolta. Jeshua käski ottamaan isoimmat viitat mukaan tai pukemaan vaatteet väljästi, jotta niiden sisään oli hyvä kätkeä ruoka. Miehet ottivat vuotia, papyrus- ja pergamenttikääreitä, joiden sisään piilottivat leipää, kalaa ja lihaa. Jeshua kierteli miesten kanssa lahjoittaen nälkäisille papyruksiin tai nahkaan piilotettuja ruokia joulun aikaan 24.-25.12.

Jeshua sanoi: "Tämä on lahja! Sitä ei tarvitse antaa pois tai maksaa takaisin." Ruokalahjat jaettiin tasapuolisesti kaikille. Lapsille annettiin myös leluja, joita otettiin rikkailta roomalaisilta. Lelujen jakajat kulkivat ensin talosta taloon, jonka jälkeen ruuanjakajat seurasivat heitä vähän matkan päästä huomaamattomasti. Lelut olivat lapsille täysi yllätys. Lasten ihmetellessä tavaroitaan miehet pääsivät tuomaan vaivihkaa ruokalahjansa koteihin. Kuvernöörien ja ylimystön lapsilta otettuja leluja ei kukaan kaivannut, koska rikkaiden lapsilla oli tavaroita yllin kyllin. Lelut olivat olkisia vuohipukkeja, lampaannahkaisia lampaita, kankaisia nukkeja, puisia eläimiä tai hevosten ja aasien rattaita. Kiviä oli värjätty hennalla ja niistä tehty eläin- ja ihmishahmoja. Savesta oli muotoiltu savikukkoja ja -kanoja, pikkulintuja ja mitä osattiin tehdä. Jouluna saatiin lahjoja, mutta eivät lapset tienneet, että se oli joulu tai että päiviä vietettäisiin tulevaisuudessa suurena juhlana ja Jeesus-lapsen syntymäjuhlana. Miehet sujauttivat ruokakäärönsä havupuiden alle viileään ja varjoisaan paikkaan vinkaten hakemaan paketit salaa. Jotkut olivat napanneet jopa ruokaa kaikkine astioineen. Näin tehtiin useana vuonna ja varsinkin vainojen aikaan pelastettiin ihmisiä nälkäkuolemalta. Talvikuukausina Israelissa päivälämpötila on 10 asteen tietämillä. Kesällä yöt ovat aina viileitä.

Keisari Marcus Aurelius v. 161-180 jKr., käski määräyksellään voittamattomalle auringolle omistettua Sol Invicti-juhlaa vietettäväksi 24.-25.12. Pakanallisesta Saturnalia-juhlasta tuli voittamattoman auringon juhla. Päivät olivat samat Sol Invicti-juhlassa kuin olivat olleet pakanoiden viettämässä Saturnalia juhlassa. Paavi Julius I kehotti v. 350 jKr. kristittyjä juhlimaan Jeesuksen syntymää samoina päivinä kuin roomalaiset juhlivat omaa juhlaansa, joten kristityt ovat juhlineet siitä asti joulua 24.-25.12.

Lue myös pidempi teksti joulusta painamalla tästä.


<=== Takaisin ===>

Copyright © 2008-2012, Sirpa Montonen