SAMARIAN JEESUS = LAUPIAS SAMARIALAINEN

Kenestäkään Raamatun Jeesuksesta ei olisi kirjoitettu, elleivät he olisi olleet ylipappeja tai hallitsijoita tai heidän perillisiään. Luukkaan 10 ja 17 sekä Johanneksen 4 ja 8 evankeliumeissa kerrottu Laupias Samarialainen oli Gerizim vuoristossa asuneen kuninkaan poika Jeesus. Hän oli lähes 50 vuotias ja tuleva hallitsija ja odotettu uusi Messias eli kuninkaaksi voideltava kuten tekstissä mainitaan. Hän oli lääkäripappi ja osasi hoitaa ryövätyn miehen haavat viinillä ja öljyllä.

Luuk. 10:33 "Mutta sitten tuli samaa tietä muuan samarialainen. Kun hän saapui paikalle ja näki miehen, hänen tuli tätä sääli. Luuk. 17:16 lankesi maahan Jeesuksen jalkojen juureen ja kiitti häntä. Tämä mies oli samarialainen.

Joh. 8:48-53 Juutalaiset sanoivat Jeesukselle: "Sinä olet samarialainen, ja sinussa on paha henki. Eikö asia olekin niin?" Jeesus vastasi: "Ei minussa ole pahaa henkeä. Minä kunnioitan Isääni, mutta te häpäisette minua. Itse en kysy kunniaani, mutta on toinen, joka kysyy ja tuomitsee. Totisesti, totisesti: joka pitää kiinni minun sanastani, ei milloinkaan näe kuolemaa." Juutalaiset sanoivat hänelle: "Nyt asia on selvä: sinussa on paha henki. Abraham on kuollut, samoin profeetat, mutta sinä sanot: 'Joka pitää kiinni minun sanastani, ei milloinkaan kohtaa kuolemaa.' Sinäkö muka olet suurempi kuin isämme Abraham? Hän on kuollut, ja niin ovat kuolleet myös profeetat. Mikä sinä luulet olevasi?"

56-57 Teidän isänne Abraham iloitsi siitä, että saisi nähdä minun päiväni. Hän näki sen ja riemuitsi." Juutalaiset sanoivat hänelle: "Et ole edes 50 v. ja olet muka nähnyt Abrahamin!"

Raamatussa on Samarian Jeesuksen ja samarialaisen naisen kohtaamisesta Sykarin kaivolla. Sykar oli pieni kylä, josta tie haarautui Gennesaretinjärvelle Kapernaumiin ja toinen Kesareaan. "Jaakobin kaivo" oli n. 1 km kylästä Gerizim vuoren juurella. Kylä oli Sikemin lähellä, johon Jaakob asettui saavuttuaan Mesopotamiasta. Nähtyään naisen kaivolla Jeesus kertoi etsivänsä sadonkorjaajia. Rabbien mukaan miehen ei tullut tervehtiä naista ilman tämän miestä ja siksi nainen ihmetteli ylhäisen miehen pyyntöä elävästä eli raikkaasta vedestä. Nainen kysyi, kuka Jeesus oli ja saatuaan vastauksen arveli tästä tulevan suuremman hallitsijan kuin isänsä Jaakob. Jeesus kertoi Isän kuninkaan antamasta käskystä etsiä väkeä sadonkorjuuseen. Nainen riensi kertomaan tästä kaupungin vanhimmille. Jeesus pyysimyös opetuslapsia sadonkorjaajiksi. Jeesuksen puhuessa opetuslapsilleen samarialaiset tulivat joukolla Jeesuksen luo. Sykarilaiset kokoontuivat kaivolla ja menivät talkoisiin pelloille mukanaan Jeesus ja hänen sasonkorjuuseen innostuneet opetuslapsensa.

Joh. 4:18 Viisi miestä sinulla on ollut, ja se, jonka kanssa nyt elät, ei ole sinun miehesi. = Nainen oli leski, jolla oli ollut mies ja 4 poikaa. Yksi poika asui vielä kotona.

21 Jeesus vastasi: "Usko minua, nainen: tulee aika, jolloin ette rukoile Isää tällä vuorella ettekä Jerusalemissa. = Samarian Jeesus tarkoitti tällä, että kuninkaat kuolevat ja valta vaihtuu.

28-29 Nainen jätti vesiruukkunsa siihen, meni kaupunkiin ja sanoi ihmisille: "Tulkaa katsomaan, tuolla on mies, joka kertoi minulle kaiken mitä olen tehnyt! Olisiko hän Messias?" = Nainen riensi kaupunkiin ja kertoi Samarian Jeesuksen haluavan kyläläisten auttavan sadonkorjuussa. Hän sanoi Jeesuksen sanoneen, mitä naisen tuli tehdä eli koota talkooväki.

35-38 Te sanotte: '4 kuuta kylvöstä korjuuseen.' Sanon: "Katsokaa tuonne! Vainio on jo vaalennut, vilja on kypsä korjattavaksi. Sadonkorjaaja saa palkkansa jo nyt, hän kokoaa satoa iankaikkiseen elämään, ja kylväjä saa iloita yhdessä korjaajan kanssa. Tässä pitää paikkansa sanonta: Toinen kylvää, toinen korjaa. Olen lähettänyt teidät korjaamaan satoa, josta ette ole nähneet vaivaa. Toiset ovat tehneet työn, mutta pääsette korjaamaan heidän vaivannäkönsä hedelmät."

Tirathanan kylään tuli Mob niminen mies v. 36 väittäen olevansa Mooseksen ruumiillistuma. Mies oli Pontius Pilatuksen tarkkalija. Pontius Pilatus sai tietää tästä väen kokoontumisesta Tirathanan kylän Sykarin kaivon luo Gerizimin vuoren juurelle ja hän lähetti sotilaita tappamaan kapinallisiksi luullut sadonkorjaajat. Kyläläiset olivat tulleet sadonkorjuusta työvälineineen pyhän vuoren juurelle. Mob houkutteli väkeä ylös vuorelle, jossa siviiliasuiset sotilaat väijyivät heitä ja valehteli samarialaisille Mooseksen arteesta vakuutellen heille, että heidän saapuessaan ylös pyhään paikkaan hän näyttää heille, mihin Mooses oli piilottanut aarteen. Samarialaiset eivät olleet aiemmin aiheuttaneet mitään häiriöitä. Osa oli noussut temppeliin uhraamaan alttarille viljaa kuninkaan eli jumalan pojan Jeesuksen johdolla. Pilatus lähetti kylään n. 1 000 sotilasta, jotka hajottivat väkijoukon ja teloitutti johtajat myös Jeesuksen. Samarialaiset valittivat väkivallasta Syyrian kuvernöörille Lucius Vitelliukselle ja paikalliskuninkaan pojan Jeesuksen murhasta. Samaan aikaan Pontius Pilatus sai tiedon appensa Tiberiuksen huonosta kunnosta ja lähti kiireesti Roomaan. Vitellius itse lähti Juudeaan ja kutsui uudeksi käskynhaltijaksi Marcelluksen.


<=== Takaisin ===>

Copyright © 2008-2012, Sirpa Montonen